Madagassische cacao

Eten en drinken

We hebben het deze week al gehad over thee en koffie. Daarom lijkt het ons goed om af te ronden met ons andere favoriete onderwerp: cacao! Vandaag maken we een reis naar het eiland Madagaskar en de kleine maar hoogwaardige cacao-industrie.

Een ingemaakte geschiedenis

Ondanks de ligging aan de Afrikaanse kust is Madagaskar in feite een stukje land dat zo'n 88 miljoen jaar geleden losraakte van India. Daardoor konden de inheemse planten en dieren zich in afzondering ontwikkelen, waardoor Madagaskar een van de hotspots op het gebied van biodiversiteit is: meer dan 90% van de wilde planten en dieren is nergens anders te vinden!

Zo'n 4.000 jaar geleden zetten er voor het eerst mensen voet aan land op Madagaskar. Door de eeuwen heen hebben verschillende volkeren elkaar opgevolgd. Als een van de laatsten kwamen in 1897 de Fransen. Zij claimden, volgens de fijnste traditie van Europees kolonialisme, het land en begonnen er plantages te bouwen om marktgewassen te telen. Je raadt het misschien al: een van die gewassen was cacao.

Cacaovallei

In Diana, de noordelijkste regio van Madagaskar, stroomt de rivier Sambirano. Deze stroomt vanaf de bergen halverwege Madagaskar richting de kust, in het noordwesten van het land, en komt daarbij langs de stad Ambanja. Tijdens het regenseizoen stroomt de Sambirano over, waardoor ze de bodem vruchtbaar maakt. In deze kleine, maar rijke regio aan weerszijden van de rivier groeit alle cacao die in Madagaskar te vinden is. In Madagaskar zijn de drie bekendste cacaosoorten (LINK naar 'Een boon voor iedereen') te vinden: de hoogwaardige Criollo, de gewone Forastero en de hybride Trinitario. De cacaosoorten worden voornamelijk gekweekt door kleine boeren die op een traditionele manier werken - zonder chemicaliën en andere verschijnselen van intensieve landbouw. 

Hoewel sommige cacao die op deze boerderijen wordt geproduceerd, wordt geëxporteerd om elders tot chocola te worden omgesmolten, telt Madagaskar ook een aantal eigen fabrieken die de ruwe cacaobonen kunnen verwerken tot tal van lekkernijen. De eerste fabriek werd in 1937 opgericht door een Frans echtpaar en luidde 'Chocolaterie Robert'. Recentere fabrieken zijn onder meer gebouwd door de chocoladefabrieken Cinagra en Colbert.

De keuze is reuze

De Madagassische cacao geniet een hoog aanzien. Dankzij het unieke klimaat waarin de bonen groeien, kan bovendien erg donkere chocola worden geproduceerd zonder de bekende bitterheid. Dit komt deels doordat de cacao groeit op akkers waar ooit fruitbomen groeiden - de overblijfselen gaven de chocolade duidelijk een zoetere smaak!

Hoe het ook zij, er zijn wereldwijd veel chocoladeproducenten die graag bonen uit Madagaskar voor hun repen gebruiken. Sommige bedrijven, zoals Madécasse, produceren alleen chocola met bonen van het eiland. Andere bedrijven, zoals Willie's Cacao , hebben een Madagassische reep in hun assortiment opgenomen. Je vindt de producten van beide bedrijven in je lokale supermarkt. Natuurlijk schrijven we geen blog zonder drankjes. Daarom nog een tip: kies eens voor Madagassische chocolademelk van Chocolate Tree, een bedrijf uit Schotland.

Bronnen:

http://www.madacamp.com/Madagascar_Chocolate
http://www.madecasse.com/new-category
http://www.williescacao.com/pure-cacao-fine-chocolate/madagascan-gold-sambirano-summer-fruit
http://www.choctree.co.uk/product/hot-chocolate-madagascar-72